Šafran je višegodišnja biljka, lukovica, a začin šafran dobija se iz cveta ove biljke.
Za samo kilogram ovog začina potrebno je čak 200.000 cvetova.
Šafran se vekovima koristi kao lek protiv oboljenja bubrega, kod problema sa aritmijom, kod problema sa apetitom i varenjem.
Ovaj začin jača imunitet i produžuje vitalnost, i to zahvaljujući sastojku šafranalu koji je moćan antioksinads i koji se bori protiv slobodnih radikala.
Smatra se da povoljno utiče na vid i cirkulaciju, da reguliše stanje holesterola i triglicerida u krvi, i da pomaže u lečenju ateroskleroze, astme i artritisa.
Vrlo mala količina ovog začina jelima daje specifičnu aromu, miris i boju.
Miris šafrana je i blago sedativno sredstvo, pa se ova biljka koristi i u prirodnim terapijama lečenja depresije.
U mediteranskoj kuhinji se koristi za začinjavanje testenine, rižota, ali može da se dodaje i jelima sa jagnjetinom, piletinom, ribom, pa čak i nekim supama. Naročito je pogodan za supu od paradajza a osim za pirinač, koristi se i za pripremu kuskusa.
Dodajte šafran 5 minuta pre kraja kuvanja, da bi mogla da se oslobodi njegova aroma.
248,00 RSD/kom