Rikota sir redovno se nalazi na trpezi ljudi koji vode računa o težini, ali i gurmana.
Rikota je nemasni niskokalorični namazni sir blago-slatkastog ukusa.
Bogat je proteinima i albuminskim kiselinama koje blagotvorno deluju na stomačnu floru.
Pravi se izdvajanjem belančevina iz surutke u koju se doda manja količina kravljeg mleka do 5 %.
Za razliku od ostalih sireva, rikota se izdvaja po svom bogatstvu vitamina D. Sadrži pet puta više ovog vitamina od ostalih sireva. Vitamin D je jedan od najvažnijih vitamina u telu, a njegov deficit može prouzrokovati niz oboljenja.
Drugi vitamini i minerali u rikoti su pokazali pozitivne efekte na zdralje čoveka. Pokazalo se da, osim što je ukusan, ovaj sir je i veoma koristan. Kalcijuma u ovom siru takođe ima dosta, a već nam je poznato koliko je on važan za naše kosti. Zato je konzumacija rikote ne samo uživanje za naša čula, već je i usluga našem telu.
Proizvodi: Poljoprivredno gazdinstvo Milan Ćuk, „Sir za svaki dan“.
195,00 RSD