Pastrmka dimljeni file kg Perućac
Vrhunski ukus postignut je metodom hladnog dimljena na temperaturi koja ne prelazi 28 C, a time su zadržani svi hranjivi sastojci.
Pre dimljenja drži se u pajcu sa solju. Ne sadrži konzervans. Bogatog je ukusa i mirisa, te odmah spremna za konzumaciju. Može se držati na 0 do +4 C pri čemu joj je rok trajanja 5 dana iii na -18 C sa rokom trajanja od 365 dana.
- Riba se čisti ručno, noževima i na posebnim radnim stolovima od rostfraja koji na sebi imaju urađene dovode čiste tekuće vode i odvode za otpadne vode.
- Velike pastrmke se zatim izdele u filete. Fileti se suvo usole (postupak se vrši ručno sa morskom solju u odnosu 1,5 kg soli na 100 kg sveže pastrmke), a zatim postave u rashladnu vitrinu 24 h sa kontrolisanom temperaturom +4 do +8 C.
- Proces konzerviranja se radi hladnim dimom dobijenim isključivo od bukove piljevine u trajanju ne duže od 4 sata da se ne bi pokvarile organoleptičke osobine (ukus, miris, boja, konzistencija) ribe.
- Hladno dimljena očišćena pastrmka ima delikatnu strukturu, ukus i miris veoma cenjenu kod ljubitelja hrane, a takođe i manje kalorija od dimljenog lososa.
Proizvodi: Perućac ribarstvo, Bajna bašta, Srbija